Ajuinlei1 opent eerste co-working themapark dat 'connected living' verbindt met de creatieve sector.

Chris Raman: 'Samenwerking 3.0 als de weg naar een duurzame toekomst'

Steve Jobs was in meer dan één opzicht een visionair. Zijn beroemde toespraak waarin hij jongeren aanmaande om 'gek en hongerig' te blijven en 'punten met elkaar te verbinden', is meer dan ooit actueel.

Connected is hét woord van het tweede decennium van de eenentwintigste eeuw. Wereldwijd sturen we vandaag dagelijks meer dan 180 miljard mails naar elkaar. Naar verwachting zullen er tegen 2018 wereldwijd ruim 25 miljard connected devices zijn en 4,5 miljard smartphones. Het is nu al zichtbaar hoe deze technologie ons dagelijks leven zal vergemakkelijken. Connected auto's, smart boxes en robots die de verwarming en verlichting aansturen, zijn hiervan slechts het begin. Naarmate apps en devices meer met elkaar in verbinding staan, nemen de mogelijkheden toe om geld en energie te besparen. Dit is een geweldige uitdaging.

Het concept van Connected living, dat ervoor zorgt dat ons werk, ons huis en onze steden permanent met elkaar in verbinding staan, en 'het internet der dingen' zijn geen toekomstdromen. Ze zijn nu al zichtbaar.  

Chris Raman

De GSM Association (GSMA) heeft berekend dat mobiele operatoren vanaf  2018 wereldwijd meer inkomsten zullen genereren uit datadiensten dan uit traditionele mobiele telefonie (voice): een rechtstreeks gevolg van de evolutie naar een connected world. 

'De nieuwe ontwikkelingen bieden enorme kansen', zegt Chris Raman van Ajuinlei1. 'Een paar voorbeelden: volgens PwC kan mHealth in de OESO-landen voor een besparing van liefst 400 miljard dollar zorgen, en slimme energiemeters kunnen de CO²-uitstoot gigantisch doen dalen.'

Chris Raman is dan ook optimistisch voor de toekomst. 'Maar we mogen niet in vroegere fouten van hybris vervallen. Daar hebben we economisch gezien de ruimte niet meer voor, want we zullen nog jaren een heel beperkte economische groei zien in de klassieke zin van het woord, omdat we in een tijdsgewricht leven waarin we overstappen naar een totaal nieuwe economie. Daarom hebben we nood aan nieuwe vormen van samenwerking. Aan samenwerking 3.0 die over alle sectorgrenzen heen gaat, en buiten de traditionele denkkaders treedt. Aan samenwerking 3.0 die gebaseerd is op kruisbestuiving, waarbij creatieve kunstenaars ondernemers kunnen voeden. Ook die beweging is al aan de gang. Zo hebben oertraditionele banken als de Royal Bank of Scotland ingezien dat ze nood hebben aan andere talenten dan cijferaars en kondigen ze aan dat ze vooral jobs ter beschikking hebben voor filosofen. Het is ook niet voor niets dat Peter Hinssen en Danny Van D’huynslager met hun nieuwste bedrijf Nexxworks de spirit van start-ups proberen te integreren in multinationals.'

Chris Raman verwijst ook naar het feit dat de strijd op de encyclopediemarkt niet gewonnen is door Encarta, dat nochtans over alle klassieke marketingmiddelen beschikte door Microsoft ter beschikking gesteld, maar wel door Wikipedia, dat in wezen de principes van samenwerking 3.0 heeft toegepast. 'Om die samenwerking tot stand te brengen, zijn er plekken nodig waar jonge creatieve ondernemers en grote namen uit de technologiewereld elkaar kunnen ontmoeten. Daarom openen we op Ajuinlei1 een dergelijke co-working space voor 20-tal ondernemingen. Een incubatiecentrum voor gameontwikkelaars, designers, film- en documentairemakers, beeldende kunstenaars, dichters en storytellers… Ze kunnen er gebruik maken van de nieuwste technologieën van Google, Apple, Philips en andere bedrijven.'

Het moet één van de eerste Europese co-working spaces worden, zoals die nu al bestaan in Silicon Valley. Zo maakten een aantal Vlaamse ondernemers tijdens een Convergence Tour in Californië het starterscollectief Parisoma, dat startende bedrijven helpt om ideeën te pitchen en om hen te introduceren bij grotere bedrijven. In een blog (http://www.xerius.be/blog/convergence-tour-parisoma-de-voordelen-van-inc...) beschreef Bert Vandebuerie enthousiast hoe alles er in het teken staat van ideeën, openheid en creatviteit.  Parisoma bewijst dat samenwerkingen de hefboom zijn naar businessmodellen met toekomst.

'Die samenwerking 3.0 brengen we in Ajuinlei 1 naar een hoger niveau door een wisselwerking mogelijk te maken tussen de klassieke bedrijven, start-ups en de creatieve sector', zegt Chris Raman. 'Ook in hét businessboek van 2014, Exponential Organisations (http://www.exponentialorgs.com/) van Salim Ismail, lezen we dat start-ups de wereld aan het overnemen zijn. Door tussen hen, de creatieve en de klassieke bedrijven een samenwerking op een hoger niveau mogelijk te maken, werken we aan een duurzame economische toekomst'.

  

Meer informatie?
Contacteer ons
09 269 52 11

Deel deze pagina:

Ajuinlei 1 biedt open en vrije ruimte aan, maar dan erg professioneel omkaderd. Een ideale step up voor een start-up.
Kenneth Saey, G-Flux
foto van Jochen Boeykens
De Ajuinlei is een broedplaats voor entrepreneurs. Je komt doorheen je hele carrière telkens opnieuw mensen tegen die daar zijn begonnen.
Jochen Boeykens, ZoekAdvocaat.be
In de professionele ontwikkeling van Volstok is Ajuinlei1 onontbeerlijk geweest, als een solide brug tussen opstart en groei, ademruimte voor je in het diepe springt.
Wouter Sel, Volstok
foto van Rombaut Valentijn en Joris
Ajuinlei 1 was voor RMBT een opstap naar de ondernemerswereld. Van hieruit konden we samen onze creatieve ideeën vormgeven.
Joris & Valentijn Rombaut, Rombaut bvba